Kritharaki - pentru puțin (mai mult) soare în farfurie

Kritharaki – pentru puțin (mai mult) soare în farfurie

Gata, s-au dus cele 500 de zile din luna ianuarie și iacătă-ne în februarie. Nu…încă nu se simte miros de primăvară, însă asta nu înseamnă că nu putem să visăm la zilele de vacanță și la vremea bună pe care ni le promite vara.

Eu, cel puțin, visez…. Chiar dacă am decis să nu mai las timpul să treacă pentru simplul motiv că nu-mi place o anumită zi sau anotimp.

Sinceră să fiu, mie-mi place iarna. E ceva la ea… Pur. Pentru că iarna praful, mizeria, vopseaua scorojită sunt ascunse, toate, de zăpadă. În anotimpul înghețat totul pare mai curat. Inclusiv noi. Sau aerul pe care-l respirăm.

Asta nu înseamnă, însă, că nu-mi doresc să vină vremea cea bună. Soarele. Și mă bucur de fiecare minut în plus de lumină pe care îl are ziua. Dar mă și pun, totodată, pe gătit rețete mediteraneene, pentru că acolo e mereu timp de vacanță (pentru noi, cel puțin), iar căldura zăbovește mai mult. Și se întoarce mai repede.

KRITHARAKI CU FETA SAU TELEMEA

Ingrediente pentru 4 porții:

*1 ceașcă și jumătate de orzo (paste în formă de orez)

*2  ardei capia mari

*1 ceapă galbenă, mare

*5 căței de usturoi

*oregano uscat

*3 roșii mari sau o cutie de sos de roșii

*1 lingură rasă de zahăr

*sare & piper

*feta sau telemea desărată (câte o felie pentru fiecare farfurie)

*ulei de măsline

Pregătire

1.Pune orzo la fiert în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

2.Taie ceapa, ardeiul și usturoiul felii subțiri

3.Într-o tigaie adâncă, non aderentă, pune la încins o lingură de ulei de măsline, după care adaugă, la călit. ardeiul, ceapa și usturoiul. Potrivește focul, ca să nu se ardă legumele prea repede (poți adăuga foarte puțină apă caldă – e mai bine pentru stomac)

4.Dacă folosești roșii, taie-le în jumătate și dă-le pe răzătoare (e o tehnică folosită în mod constant de către greci) și aruncă coaja, apoi pune piureul rezultat peste celelalte legume, în tigaie. Dacă folosești sos de roșii, pune-l direct în tigaie.

5.Fă focul mai tare și lasă legumele să fiarbă cu sosul de roșii, până ce acesta scade.

6.Adaugă o lingură rasă de oregano uscat, zahărul (dacă sosul ți se pare prea acru) și puțin piper

7.Pune orzo-ul în sos, amestecă și gustă. Potrivește de sare și piper ținând cont de cât de sărată e telemeaua

8. Împarte kritharaki-ul în farfurii și pune în fiecare farfurie câte o felie (sau două) de brânză pe care o stropești cu puțin ulei de măsline extravirgin și o presari cu puțin oregano uscat.

Recipe Rating

  • (10.7 /5)
  • 645 ratings

CADOURI Lullula – recomandarea Rețete Fine

About Chef

Related Recipes