Mămăliga nu e tocmai preferata mea, când vine vorba de mâncare. Asta nu înseamnă, însă, că refuz o porție bună și gustoasă de tocană albă de pui ori ciuperci însoțită de un ”dărab” (bucată) de mămăligă, pentru că în aceste condiții pâinea devine de-a dreptul inutilă. Parcă îți stă în gât și nimic nu se compară cu polenta înmuiată în sosul acela bogat. Vaaai….vai….
Azi am creat un taifun la noi în bucătărie și nici măcar mașina de spălat vase, biata, n-a reușit să țină pasul cu mine. Am fost însă pedepsită pentru apucăturile creative, pentru că după ce am lucrat cu drag și spor la o mulțiiiime de blini mici (clătite rusești cu drojdie), am spălat o tonă de vase.
Vom vorbi și despre blini, însă cu altă ocazie, pentru că, de vrei să le faci, ai nevoie de timp, iar într-o săptămână de muncă fix de timp liber ducem lipsă.
Pentru că de mâncat cam trebuie să mâncăm și pentru că mămăliga, ori polenta, cum vreți voi să-i spuneți, e mâncarea noastră națională, haideți mai bine să pregătim împreună un fel de mâncare genial. Care pe cât de simplu se dovedește a fi, pe atât e de ușor și de sănătos. Mai ales că din când în când n-ar fi rău să lăsăm carnea de-o parte, ca să mai respire și organismul nostru cu niște legume.
Mămăligă cu legume dulci – acrișoare și ou
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 2 ouă (câte un ou pentru fiecare persoană)
- 2 morcovi
- 2 cepe
- vreo 3 ardei de orice fel (eu am folosit mai mulți ardei mici)
- mălai grișat pentru mămăligă
- sare
- parmezan
- 4 căței de usturoi
- brânză de burduf sau telemea (dacă telemeaua e prea sărată, taie bucata de brânză în felii potrivite și pune-le într-un bol cu apă la desărat, pentru aproximativ o oră)
- 1lingură de miere de albine
- 2 linguri de ulei
- 1 lingură de oțet balsamic
- piper negru
- o linguriță de ierburi mediteraneene
Preparare:
- Spală și curăță legumele (mai puțin usturoiul) de coji, semințe și piele. Taie ardeii în fâșii potrivite, morcovii în patru și ceapa în opt
- Într-un bol, amestecă mierea, uleiul, oțetul balsamic și ierburile mediteraneene.
- Încinge cuptorul la aproximativ 200 de grade (temperatură medie spre mare la cuptoarele pe gaz) și, într-o tavă generoasă, întinde o foaie de copt
- Pune legumele într-un bol mai mare și toarnă peste ele amestecul cu miere, ulei și oțet balsamic. Amestecă-le bine, până când sunt acoperite toate. Sărează-le și întinde-le, cât mai răsfirat, pe foaia de copt.
- Cu latul unui cuțit apasă puțin cățeii de usturoi, fără să-i cureți, și adaugă-i în tavă, lângă legume
- Dă tava la cuptor pentru 30 de minute, păstrând temperatura.
- Până când legumele se gătesc, pregătește mămăliga, în mod clasic. Pentru a-i da o notă mai interesantă, rade cam o lingură de parmesan în mămăligă, când e gata, fiartă. Amestecă și împarte-o în farfurii adânci (câte o farfurie pentru fiecare persoană).
- După ce ai împărțit mămăliga, prepară câte un ou sunny, adică un ou ochi, fără pojghiță albă pe de-asupra, pentru fiecare persoană. Metoda e foarte simplă: Pune o tigaie la încins, pe foc iute. Toarnă cam o lingură de ulei, la un ou, pune oul în tigaie, acoperă-l cu un capac și fă focul mic. Lasă-l să se gătească aproximativ 2 minute până când se încheagă. După ce oul e gata, sărează-l, piperează-l și ia-l de pe foc.
- Scoate legumele din cuptor, gustă să vezi dacă sunt suficient condimentate și, dacă e cazul, mai adaugă oțet balsamic sau sare. Împarte din cantitatea de legume în fiecare farfurie, punând vegetalele peste mămăligă. Nu uita să scoți usturoiul din coajă înainte de a face asta.
- Rupe cu mâna bucăți din brânză (dacă folosești brânză de burduf) sau taie din telemea și presară peste legume cât vrei
- Așează oul deasupra legumelor și bucură-te de o minunăție!
Rate this recipe
1 People Rated This Recipe
Average Rating
No comments yet.